Aranyfácán

Az Aranyfácán (Chrysolophus pictus) a madarak osztályának tyúkalakúak (Galliformes) rendjébe és a fácánfélék (Phasianidae) családjába tartozó faj.

Aranyfácán kakas

Aranyfácán kakas

Aranyfácán tojó

Aranyfácán tojó

Előfordulása

Az aranyfácán hazája Közép-Kína hegyeiben van. Északnyugaton a Tibeti-fennsík peremétől keleten Hupeiig, délen Hunanig és Kvajcsouig. Ma Anglia és Skócia egyes területein is szabadon költ. Az aranyfácán 2000 méter magasságban is megtalálható.

Az Egyesült Királyságon kívül is sokfelé próbálták már meghonosítani (az USA, Kanada, a Hawaii szigetek, Új-Zéland, Kolumbia és Tahiti), de mindeddig sikertelenül.

A kakas és a tojó ismertetőjegyei

A kakas hossza 100-110 centiméter között van, ebből a farok 70-80 centiméter. Az aranyfácán tojó hossza 70-80 centiméter,  ebből 40-0 centiméter a farok hossza. Szárnyhossza 65-75 centiméter, testtömege 600-800 gramm. A kakas tollazata színpompás, fhasa, melle és a combja sötétvörös, a hát teteje érczöld barnás ibolyakék vállakkal. A hát alsó része, a fartő és a farok felső fedőtollai sötétsárgák. A fejen van az erős, a tarkóra lecsüngő selymesen aranysárga bóbita, amelyhez a bársonyfekete keresztcsíkos, nagy narancssárga gallér kapcsolódik. A farok hosszú, barna kormánytollain fekete hálós rajzolat található. A farok oldalt külön sötétvörös lándzsatollak díszitik. A lábak mindkét ivarnál sárgák.
A tyúk tollazata csak sárgás-barna. A csibék krémszínűek, vörhenyesbarna pehelytollakkal. A kakas 2 évesen a tojó 1 évesen válik ivaréretté. Az aranyfácán csibéi krémszínűek, vörhenyesbarna pehelytollakkal. Talajlakók, repülésük nehézkesnek mondható, de ettől függetlenül éjszaka a fákon alszanak. A nemek csak párzási időben találkoznak. Költési időszak: április-május közt. Párzást követően a tojó 22 nap alatt költi ki az 5-12 sárgás színű tojást. A fiatal madarak 12-14 nap után repülnek ki. Közeli rokonával, a gyémántfácánnal hajlamos kereszteződni.

Táplálkozása, életmódja

Talajon élők., bogyókkal, magvakkal, virágokkal, pókokkal és rovarokkal és egyéb növényi részekkel és virágokkal táplálkoznak. Az aranyfácán fogságban 8 évet él.

Mutációk

Sárga aranyfácán, sötét aranyfácán

Tartása

Aki kezdő a díszszárnyastartásban nem követ el hibát, ha az aranyfácánok tartása mellett dönt. Az aranyfácán takarmányozása egyszerű, elviseli a téli hőmérsékleteket, könnyen felnevelhető, helyszükséglete kicsi. Ezen kívül megszelídül és a mellette élő kistestű madarakat nem zaklatja.

 
A bejegyzés kategóriája: Ázsiai fácánok, Díszfácánok, Európai fácánok
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.
 

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.